Fixa maten själv av Anna Lycke

PRESSMEDDELANDE: Anna Lycke, radiojournalist och kock, gift med f.d. höjdhoppare Stefan Holm, debuterar som kokboksförfattare.

Boken ”Fixa maten själv” är en kokbok som vänder sig särskilt till ungdomar och ger recept på bra och enkel mat för olika tillfällen.

I bokens inledande kapitel delar Stefan Holm med sig av sina personliga matfavoriter. Marina Sjöberg, friidrottsförbundets dietist ger också flera goda råd om mat.

Följande kapitel beskriver enkla och roliga matupplägg för givna tillfällen som frukost, picknick, efter skolan, fest etc.

Bokens unga fotograf Erik Lödén har tillsammans med Anna Lycke skapat en lekfull bildkavalkad av olika anrättningar och bakverk som väcker inspiration och matglädje.

Boken ges ut i samband med Värmlands Bokmässa den 18 november. En hemsida med samma namn som boken www.fixamatensjalv.se blir då också tillgänglig. Där kommer det att finnas fler recept, bilder och mer utförliga förklaringar.

Namn: Anna Lycke
Yrke: Jobbar som kock och lagar mat till förskolebarn.
Utbildning: Radiojournalist och kock.
Familj: Har sonen Melwin och är gift med  Stefan Holm före detta höjdhoppare och elitidrottsman.


FRÅGOR TILL ANNA:

När kom du på att du ville byta yrkeskarriär och bli kock?

Jag har alltid varit intresserad av mat på ett eller annat sätt. Viljan att lära mig nya saker om livsmedel och tillagningsmetoder fick mig att söka mig till en kockutbildning (trots min vuxna ålder).

Vad är det mest utmanande med ditt jobb, att laga mat till barn?
Den största utmaningen är att introducera nya smaker för barn. Som vuxen har du provat många olika smaker men för förskolebarnen så gäller det att presentera maten på ett sådant sätt att de blir nyfikna och vill prova. Barn är väldigt direkta och säger spontant vad de tycker, deras respons är ärlig!
Vad är det i kockyrket som ger dig mest inspiration?
Att laga god och mat från grunden och att kunna påverka smak, form och utseendet på olika maträtter som jag lagar och serverar.
Vilket är det bästa rådet du kan ge till ungdomar som har ont om tid och ett stort behov av bra mat?
Försök att bli din egen kock. Ju mer du övar, desto mer lär du dig om mat och kan lättare variera din matlagning.
I boken beskriver du Stefans favoriter. Vilka är dina egna personliga matfavoriter?
Mina favoriter är grytor av alla de slag. Soppor tillhör också mina favoriter som dessutom är bra, god, enkelt, snabb och relativt billig mat.

Titel: Fixa maten själv
© Text: Anna Lycke
© Bild: Erik Lödén
Inbunden
120 sidor
Mått: 24×21
ISBN: 978-91-86589-17-2
Förlag: Vombat förlag